Helaas komen er ook bij de selkirk rex erfelijke ziektes voor, net als bij ieder ander ras.
Uiteraard proberen we zo gezond mogelijk te fokken maar zeg nooit “het overkomt me niet”. We zijn met levende dieren bezig en net als elk kind dat geboren word, kan ook een dier ziek worden.
De erfelijke factoren trachten we dan ook uit te sluiten door te screenen via echo.
HCM:
Hypertrofische Cardiomyopathie, ook wel HCM genaamd, is een hartafwijking die aangetroffen wordt bij alle katten, ongeacht of deze nu wel of niet een stamboom hebben, dus zowel bij raskatten als huis- tuin en keukenkatten. * Cardio staat voor hart en myopathie voor spieraandoening.
Bij HCM zijn de spieren van de wand van de linkerkamer in dikte toegenomen(hypertrofie). Dit veroorzaakt een toenemende verstijving in de linkerkamer waardoor die zich niet efficiënt kan vullen. Bovendien wordt de ruimte in de linkerkamer steeds kleiner, met als gevolg dat minder bloed rond gepompt wordt en de ruimte in de linkerboezem vergroot. Hierdoor ontstaat o.a. een vergrootte kans op trombose. Door een drukstijging in de linker boezem neemt de druk in de longvaten toe, wat leidt tot vochtophoping in de longen en de borstkas. Tevens kan bij HCM een verdikking van de spieren waarmee de hartkleppen bevestigd zijn(papillairspieren) optreden en een abnormale beweging van de hartkleppen, ook wel SAM (Systolic Anterior Motion) genaamd, ontstaan.
De volgende klachten zijn mogelijk:
– slechte eetlust
– benauwdheid
– versnelde ademhaling
– verlamming van de achterpoten
– hartruis
Aangezien de symptomen heel subtiel kunnen zijn, is de enige betrouwbare methode voor het opsporen van HCM het maken van een echocardiogram, of bij overlijden een autopsie. Katten die aan HCM gestorven zijn hebben meestal een relatief groot hart met een vergrote linker boezem.
Er is geen genezing mogelijk, maar medicijnen kunnen HCM katten soms nog wel 6 jaar in leven houden! De behandeling varieert naar gelang de symptomen en kan bestaan uit het geven van vochtafdrijvers, middelen die de hartwerking verbeteren of die de kans op trombose verminderen en een hartondersteunend dieet. Stress moet zoveel mogelijk worden vermeden.
Er is dan ook geen 100% garantie dat een kat die middels een echo is getest op HCM dit inderdaad niet heeft en vererft. Het is een momentopname, maar de enige testmogelijkheid zolang er nog geen DNA-test is. De huidige methode biedt in ieder geval wel de mogelijkheid om die katten die verdacht en equivocal of positief testen uit de fok te halen.
PKD
Polycystic kidney disease’ betekent letterlijk ‘nieraandoening met veel vochtblaasjes’ en wordt met name gezien bij de Perzische kat. De cysten ontstaan uit urine-afvoerbuisjes in de nieren. Waarom delen van afvoerbuisjes opzwellen, is nog niet bekend. Wel weten we dat PKD een erfelijke ziekte is, die net zo vaak bij katers als bij poezen wordt aangetroffen. Al bij heel jonge dieren zijn de cysten aanwezig. Omdat de cysten dan nog heel klein zijn, werken de nieren bij deze jonge dieren nog normaal.
Wanneer de cysten in de loop van het leven groter worden en het normale nierweefsel in de verdrukking komt, kunnen de dieren ziek worden. Als er sprake is van een beperkt aantal cysten of als slechts één nier is aangetast, zal het betreffende dier niet ziek worden. De kittens van deze dieren kunnen echter wel ziek worden. Katten hoeven dus zelf niet ziek te zijn of te worden om de ziekte door te kunnen geven aan het nageslacht.
Met bloedonderzoek kan er geen onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende vormen van nierfalen. Bij het lichamelijk onderzoek zou de dierenarts kunnen vaststellen dat de nieren onregelmatig (bobbelig) vergroot zijn, maar omdat de nieren door verschillende oorzaken groter kunnen worden (ontstekingen, tumoren, afsluiting van de urineafvoerbuis, amyloïdose) is echografisch onderzoek nodig om de diagnose PKD te kunnen stellen.
PKD kan via DNA of echo worden vastgesteld.
FIP
FIP is een ernstige ziekte bij katten die wordt veroorzaakt door een veelvoorkomend diarreevirus (coronavirus). Dit diarreevirus is eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk voor de kat: na een dagje diarree zijn de meeste katten er verder niet ziek van.
Bij enkele katten verandert de onschuldige darmvorm van het virus in een kwaadaardige variant die ontstekingen elders in het lichaam veroorzaakt. Deze ziekte noemen we FIP (Feliene Infectieuze Peritonitis, besmettelijke buikvliesontsteking van de kat). Deze ziekte is wel ernstig.
90% van de katten met FIP is minder dan een jaar oud. De overige 10% is vaak ouder dan 10 jaar.
Het coronavirus
Het Feline Coronavirus (FCoV) is een zeer besmettelijk, maar ongevaarlijk virus dat darminfecties veroorzaakt. Het coronavirus veroorzaakt milde diarree klachten. Maar vaker vertonen geïnfecteerde dieren geen verschijnselen. Veel katten komen in hun leven het virus wel een keer tegen. Het grootste deel van de dieren dat in contact komt met het normale virus, overwint het virus, voordat het kwaadaardig kan worden.
Verschillende soorten FIP
Natte FIP is te herkennen aan geel dradentrekkend vocht in de buik en/of borstholte.
Droge FIP is de meest chronische vorm. De verschijnselen van droge FIP zijn afhankelijk van welke organen aangetast zijn. Veel voorkomende verschijnselen zijn vergrote lymfeklieren, geelzucht, gezwellen bij de darmen, etc.
Bij oculaire FIP is het oog aangetast. Ogen kunnen een waas krijgen, verkleuren of de pupillen kunnen verschillen van grootte.
Bij neurologische FIP zit het virus in de hersenen.
Symptomen van neurologische FIP kunnen zijn: dronkenmansloopje, omvallen, onstabiel op de achterpoten, niet goed ergens op of af kunnen springen, verlammingsverschijnselen, laten lopen van urine en ontlasting, epileptische aanvallen. Soms valt de eigenaar alleen een gedragsverandering op
Het FIP virus kan worden aangetoond met een zogenaamde “immunofluorescentietest op macrofagen” (in borst-/buikvocht, bij de natte vorm) of “immunohistochemie” in weefselmonsters (bij de droge vorm).
Ook is er sinds 2014 een PCR test om de mutatie in het virus aan te tonen.
Een verhoogd eiwitgehalte in het bloed (gamma-globulinen).
Een hoog eiwitgehalte (>35 g/l) in het buikvocht of in het vocht uit de borstholte (albumine/globuline ratio <0.8).
Het vocht bevat nauwelijks cellen.
Behandeling FIP
GS-441524 verslaat virussen (zoals het Feline Infectious Peritonitis Virus) door er voor te zorgen dat het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen. Dit heeft als gevolg dat het immuunsysteem van de kat de kans krijgt om te vechten tegen het virus en het uit het lichaam kan verwijderen.
Om de kat de kans te geven het complete virus te verslaan, duurt de behandeling 84 dagen. (staat gelijk aan 12 weken behandeling, +- 3 maanden)
Het merk GS-441524 wat op dit moment het meest betaalbaar is en goed werkt.
Een farmaceutisch bedrijf in Amerika genaamd, Gilead Sciences weigert om het medicijn goed te keuren voor de dierengeneeskunde. Ze zijn bang dat de
goedkeuring voor dierengeneeskunde in de weg kan zitten voor de productie van humane medicijnen.
De GS-441524 is een component van het medicijn Remdesivir wat door Gilead op de markt is gebracht als een medicijn tegen Covid-19. Tot nu toe bestaat het vermoeden (door Dr. Pedersen) dat Remdesivir hetzelfde effect op FIP zou kunnen hebben als de GS-441524. Echter blijft het tot nu toe
een wetenschappelijke gok, omdat er nog geen onderzoeken naar gedaan zijn.
De vraag blijft ook of en wanneer remdesivir verkrijgbaar zal zijn voor veterinaire doeleinden. De prijs van remdesivir zal waarschijnlijk overeenkomen met de merken GS-441524 die er nu zijn. Omdat de GS-441524 duidelijk bewezen heeft FIP te genezen, zijn Chinese bedrijven zonder licentiede GS-441524 gaan produceren om toch zo veel mogelijk katten te kunnen redden.
Omdat het medicijn dus geen officiële licentie heeft voor de dierengeneeskundig, kunnen dierenartsen het niet voorschrijven, gebruiken of verkopen.
Kostprijs:
GS-441524 kost ongeveer voor droge/natte FIP 2,43€ per kg lichaamsgewicht per dag.
Voor oculaire en neurologische FIP is dat een dubbele dosis per kg lichaamsgewicht per dag.
Injectievloeistof GS-441524 20mg: 39euro
Pillen 10mg (1kg) GS-441524 : 2euro
FIP is niet besmettelijk, maar het coronavirus wel!!!